Fantasy Sport - där sport möter spel

Fantasy sport är ett koncept från USA och är otroligt stort och populärt där. Det har tekniskt sett funnits i en form eller annan sedan mitten på 1950-talet med det är först på senare år som detta har tagit sig till Sverige. Och då är det ju natuligtvis över nätet som detta möjliggjorts.

På vissa sätt påminner detta om sportmanagementspel, som ju har funnits på marknaden ett tag nu. I dessa spel styr man ju oftast inte matcherna själv utan de spelas ut av AI:n och ju bättre spelare man har desto större chans har man att vinna. Fantasy sport fungerar lite på samma sätt men istället för att en AI spelar ut matcherna kommer livs levande personer göra det. 

Hur fungerar då detta? Fantasy sport "utspelar" sig i en existerande liga och de matcher som spelas i denna. Tar vi fotboll som ett exempel kan då ligan man spelar i vara Premier League. När man då börjar fantasy sport i Premier League kommer man att gå igenom en "draft". Detta är då man väljer vilka spelare som ska vara med i ens lag.

Varje spelare kostar viss mycket att plocka upp och man har endast en begränsad summa att spendera. Hade man inte haft det hade ju alla fyllt sin lista med toppspelarna. Och man måste dessutom drafta ett komplett lag, så man kan heller inte plocka upp två av de bästa spelarna och nöja sig där.

Varje gång det sedan spelas en match i ligan kommer man att kunna samla på sig poäng beroened på hur bra spelarna man plockat upp presterar. Ju fler poäng man samlar på sig desto mer pengar har man chans att vinna. Nu är det ju inte alla som nödvändigtvis spelar för pengar. Det finns gott om folk som spelar detta mest för skojs skull och tävlar med vänner om vem som kan sätta ihop det bästa laget för en säsong.